Berekenen Autoverzekering: Welke factoren bepalen je premie?

De premie voor een autoverzekering hangt van een aantal factoren af. Allereerst is een BA autoverzekering natuurlijk de goedkoopste variant in vergelijking met de Mini of Maxi Omnium autoverzekering, maar zelfs binnen dezelfde verzekering hangt de premie nog af van een aantal factoren.

De auto

De kosten van een autoverzekering hangen af van de auto die gereden wordt. Bij het berekenen van de kosten van een autoverzekering kijkt de verzekeraar goed naar de auto waarmee gereden wordt. Wanneer dit een nieuwe, relatief dure auto is zullen de kosten van de autoverzekering een stuk duurder zijn dan wanneer het gaat om een goedkope auto die al een aantal jaar oud is. De kosten van een aanrijding lopen flink op wanneer het gaat om een duurdere auto, waardoor de verzekeraar geen genoegen zal nemen met een lagere premie.

Daarnaast kan de verzekeraar rekening houden met een aantal specificaties en kenmerken van de auto. Wanneer er systemen als ABS en ESP aanwezig zijn verhogen deze weliswaar de waarde van de auto, maar ze maken de kans op ongelukken ook een stuk kleiner, waardoor het risico op een ongeluk afneemt.

Ten derde wordt er door de verzekeraar gekeken naar het aantal kilometers dat er met de auto gemaakt wordt. Hoe meer kilometers er worden gereden met de auto, hoe groter de kans dat de auto betrokken raakt bij een ongeval. Dat is de redenering die de verzekeraars aanhouden, waardoor een autoverzekering vaak duurder wordt naarmate er meer kilometers worden gemaakt.

De bestuurder

Naast de auto waarmee gereden zal worden is het ook van belang wie de bestuurder is. Natuurlijk is het toegestaan om anderen een keer in de auto te laten rijden, maar de bestuurder die voornamelijk gebruik zal maken van de auto is van belang voor de verzekeraar.

Allereerst kijkt de verzekeraar naar de leeftijd van de bestuurder. Het is algemeen bekend dat jongere bestuurders vaak meer schade rijden dan oudere bestuurders. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat jongere bestuurders minder rijervaring hebben, maar ook hun rijstijl speelt hierin vaak een rol. Om die reden berekenen verzekeraars een hogere premie voor de autoverzekering wanneer deze wordt afgesloten door een jongere, dan wanneer een oudere een autoverzekering af wil sluiten.

Gerelateerd aan deze beoordeling van de leeftijd is het aantal schadevrije jaren of de graad in de bonus-malus regeling. In principe begint iedereen in de onderste regionen van de bonus-malus regeling. Ieder jaar dat er schadevrij wordt gereden wordt er een plekje omhoog opgeschoven om zo steeds hoger in de regeling te komen. Hoe hoger de graad, hoe goedkoper de autoverzekering wordt. Wanneer er een ongeval wordt veroorzaakt of iemand wordt aangereden wordt de bestuurder vijf stappen teruggezet in de regeling, waardoor de autoverzekering weer een stuk duurder wordt. De berekening van een autoverzekering zal dus stukken lager uitvallen met een aantal schadevrije jaren achter de rug. Een voorzichtige rijstijl kan er daarmee voor zorgen dat de premie voor de autoverzekering steeds lager wordt.