Autoverzekeringen voor Jongeren

Jongeren rijden over het algemeen een stuk minder voorzichtig dan volwassenen en ouderen. Zodra ze hun rijbewijs hebben stappen ze achter het stuur en laten ze hun vrienden zien hoe goed ze kunnen rijden. Uiteraard is dit in veel gevallen een stuk minder goed dan ze zelf denken. Daarnaast hebben ze een stuk minder rijervaring, waardoor er gemakkelijker ongevallen ontstaan. De verzekeraars zijn hier natuurlijk van op de hoogte. Dit heeft er toe geleid dat de verzekeraars hoge premies rekenen voor jongeren die een autoverzekering af willen sluiten. Uiteindelijk is het zelfs zo erg geworden dat een autoverzekering voor jongeren bijna onbetaalbaar was geworden. Het was niet langer ongebruikelijk dat een jongere ongeveer 4 tot 5 keer meer moest betalen voor eenzelfde dekking als een oudere. Daarnaast is het natuurlijk verboden om als jongere de verzekering op de naam van de ouders te zetten, terwijl vooral de jongere gebruik zal maken van de auto.

29/29 contract

De verzekeraars hebben een nieuw contract ontwikkeld voor jongeren, waardoor ze betaalbaar een autoverzekering af kunnen sluiten. Dit contract heet het 29/29 contract en heeft betrekking op de prijs die een jongere voor de autoverzekering mag betalen en zijn of haar leeftijd. Het contract stelt dat een verzekeraar niet meer dan 29% bovenop de premie van een 29-jarige mag rekenen voor iedereen die jonger is dan 26. Op deze manier is het niet meer mogelijk om 4 tot 5 keer de gangbare premie te rekenen en de jongeren zo heel erg veel te laten betalen. Uiteraard dienen jongeren wel aan een aantal voorwaarden te voldoen om zo'n 29/29 contract af te kunnen sluiten. Wanneer ze hieraan voldoen is het wel een goede manier om een jongere betaalbaar te verzekeren.

Voorwaarden

Allereerst dient de jongere jonger te zijn dan 26 jaar, dit is namelijk de leeftijdscategorie die voorheen het meest betaalde voor hun autoverzekering en waar nu dus iets aan gedaan is. Daarnaast mag de jongere niet eerder zijn veroordeeld voor het rijden in verzwarende omstandigheden en mag het rijbewijs van de jongere nooit eerder zijn geschorst. Om in aanmerking te komen voor de speciale autoverzekering voor jongeren mag de auto een maximaal vermogen hebben van 60 kilowatt en dient de auto te zijn bestemd voor privégebruik. Verder mag de jongere niet aansprakelijk zijn voor meer dan één eerder ongeval waarbij de schuld bij de jongere lag en mag de jongere niet eerder betrokken zijn geweest bij een ongeluk met verzwarende omstandigheden. Ten slotte dient de jongere al 3 jaar in het bezit te zijn van het rijbewijs, waardoor er inmiddels enige ervaring is opgedaan. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat het nog steeds lastig blijft om een autoverzekering af te sluiten voor jongeren die zich in principe prima in het verkeer gedragen, maar die nog geen drie jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs.

Daarnaast dient de jongere ook nog eens af te spreken dat er 's nachts alleen gereden mag worden om te gaan werken, dat de auto niet mag worden uitgeleend aan jongeren die niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoen en dat er niet meer dan 2 passagiers mee mogen rijden.